پاسدار شهید هاشم رضوی
در سال 1339 اوایل تابستان چهارمین فرزند خانواده (مرحوم شیخ محمد حسین رضوی) در طلیعة فجر چشم به جهان گشود و نامش را «هاشم» نهادند. کودک نوباوه در دامان خانوادهای تربیت مییافت که مباحث علمی و مذهبی محور اصلی زندگی خانوادگی به شمار میرفت و تبلیغ مبانی دینی و انقلابی مهمترین وظیفه به شمار میآمد.
در جنوب غربی دریاچه ارومیه دشت حاصل خیز سولدوز قرار دارد. این جلگه که به سبب ویژگی طبیعی اش «سلدوز» نامیده می شود، هنگام ورود ایل قاراپاپاق در میانه قرن سیزدهم هجری، سرزمینی بکر و پوشیده از نیزارهای وسیع بود. پهن دشت جلگه سرسبز سولدوز با رودخانه با طراوت و گوارای گادار آبیاری می شود.
قاراپاپاق ها ساکنان دشت پهناور و جلگه حاصل خیز سولدوز و تمام طوایف هشتگانه سارال، عربلو، ترکاون، شمس الدین لو، چاخرلو، جان احمد لو، اولاشلو و قزاق شیعه و ترک زبان هستند.
در زمان فتحعلیشاه رئیس ایل قاراپاپاق، نقیخان بوزچلو بود که عباس میرزا را در جنگ با روسها همراهی کرد و دلاوری های بسیاری از خود نشان داد.
ایل قاراپاپاق از طوایف بوزچلو پیش از اتمام جنگهای دوم ایران و روسیه و انعقاد قرارداد ترکمنچای از حدود ایروان به آناطولی وارد شدند و پس از چندی به دستور عباس میرزا، در ناحیه بزرگ و آباد سولدوز استقرار یافتند.
در زمان کوچ به سبب تن پوش محلی و بر سر داشتن کلاه سیاه در میان مردم مناطق وان و شوراگول ترکیه به قاراپاپاق معروف شدند.
در تابستان هزار و سیصد و سی و نه چهارمین فرزند خانواده در طلیعه فجر در جنوب غربی دریاچه ارومیه در روستای راهداهنه از توابع محال سولدوز و شهر نقده چشم به جهان گشود و نامش را هاشم نهادند.
شهید هاشم رضوی در خانواده و خاندان بزرگ علمی و فرهنگی رشد یافتند از همان اوان کودکی با محافل نقد و بحث علمی، مذهبی مأنوس و آشنا شدند. در عقاید به ولایت و اصول تشییع رهین میراث چندین قرن علم و فقاهت در خاندان و مرهون تبیین و ارشاد مستمر شیخ محمد حسین رضوی پدر بزرگوارشان بودند.
شهید هاشم رضوی در خانه ای در عمق مزارع و باغات راهدهنه ایام کودکی خود را سپری کرد و دوره ابتدایی و راهنمایی را در دبستان روستای راهدهنه و آقابگلو پشت سر نهاد.
روستای راهدانه مابین دو روستای آقابگلو و دوستو محله و در حاشیه رودخانه گادار و در قسمت مرکزی سلدوز واقع شده است.
پس از پاکسازی عناصر فرقه بهایی در منطقه، در سال 1354 به اتفاق خانواده به نقده مهاجرت می نمایند. این ایام مصادف است با شروع علنی مبارزات انقلابی در شهر نقده به رهبری برادر ارشد وی، حاج شیخ مرتضی رضوی.
شهید هاشم رضوی ضمنن تحصیل در مدرسه راهنمایی و دبیرستان نقده در معیت برادر بزرگش حاج قاسم رضوی در تظاهرات انقلابی و پخش اعلامیه حضور چشم گیر داشت.
پس از بازگشت حاج شیخ مرتضی رضوی از تبعید (شهر لار) و پیروزی انقلاب اسلامی شهید هاشم رضوی در پایگاه انقلابی مسجد امام صادق علیه السلام در کانون فعالیت های فرهنگی و نوحه خوانی جوانان قرار می گیرد.
بعد از تثبیت پیروزی انقلاب اسلامی و ختم غائله مسلحانه فرقه دموکرات در 31 فروردین 1358 به اتفاق خانواده از نقده به شهر مقدس قم مهاجرت می نمایند.
شهید هاشم رضوی ضمن اشتغال به کار، در دبیرستان صدوق قم مشغول تحصیل می شود و پس از اخذ دیپلم اقتصاد، با آغاز جنگ تحمیلی دواطلبانه عازم خدمت سربازی در پادگان لشکر ۶۴ ارومیه می شود.
آن زمان گروهک های مسلح حزب دموکرات بخش عظیمی از جغرافیای شمال غرب کشور را نا امن و به منطقه جنگی تبدیل کرده بودند. برای رفت و آمد مردم در جای جای جاده ها پایگاه های تامین امنیت ایجاد شده بود و نزدیک به غروب آفتاب منع رفت و آمد برقرار می شد.
شهید هاشم رضوی در ماموریت های پاکسازی عناصر تجزیه طلب در سطح استان خصوصا در پایگاه کوسه کهریزک مهاباد و منطقه دارلک حضور چشم گیر داشت.
بعد از اتمام دوره سربازی و اوج گیری جنگ ایران و عراق شهید هاشم رضوی انگیزه اعتقادی و شوق وافری برای اعزام در جبهه های نبرد داشت. اما پدر گرامیشان حضور در جبهه های نبرد را منوط به اشتغال و داشتن کسب و کار دانسته و فرمودند: اکنون به جبهه اعزام شوی ممکن است سایرین تصور کنند چون بیکار بودی به جبهه رفتی!
از این رو شهید هاشم رضوی مدتی در سازمان تبلیغات اسلامی تبریز مشغول کار شد و سپس به استخدام شرکت مخابرات تبریز در آمد. با استخدام در شرکت مخابرات و رفع مانع بیکاری با شروع عملیات والفجر 4 در تاریخ 1362/7/28 به جبهه های نبرد اعزام شد.
قرارگاه مشترک حمزه سیدالشهدا(ع) با تحت امر گرفتن یگان هایی از سپاه پاسداران و ارتش جمهوری اسلامی فرماندهی و هدایت عملیات والفجر 4 را برعهده داشت.
لشکر ۳۱ عاشورا یکی از یگانهای سپاه پاسداران تحت امر قرارگاه حمزه سیدالشهدا(ع) بود و شهید هاشم رضوی به همراه نیروهای اعزامی از تبریز در این لشکر سامان دهی شده بودند.
12 آبان 1362 ساعت ۲ بامداد مرحله سوم عملیات والفجر چهار با حمله به مواضع و سنگرهای کمین دشمن در ارتفاعات کانی مانگا و گزنشین آغاز شد. شهید هاشم رضوی به عنوان تیربارچی در عملیات بزرگ والفجر چهار در لشکر 31 عاشورا با فرماندهی شهید مهدی باکری شرکت داشت.
این عملیات منجر به انسداد راه ورود گروهک های ضد انقلاب، و آزادی بخش وسیعی از دشت شیلر، پنجوین و ارتفاعات استراتیژیک گزنشین، کله قندی و کانی مانگا گردید.
شهید هاشم رضوی در تاریخ 14/8/1362 در بلندی های مشرف به شهر پنجوین و ارتفاعات استراتژیک کله قندی و کانیمانگا در مقابله با پاتک دشمن بعثی به همراه عده ای از همرزمانش دلیرانه جنگید و با تیر مستقیم دشمن به شهادت رسید.
با حضور گسترده مردم شهید پرور تبریز مراسم سوگواری، تشییع و خاکسپاری به روز 23/8/1362 برگزار شد و در آرامگاه گلزار شهدای وادی رحمت آرام گرفت.
روحشان شاد، یادشان گرامی و راهشان پر رهرو باد
قارداشیم هاردا هاشیم
اولکده قددی دولو، گوجلو، کورکلی بیری سن سن
طایفامیز باغچاسینین آللی چیچکلی ، گولو سن سن
مئشه لرده اوت علش، یازدا قوروق بلبلو سن سن
سوسنی، سنبلو سن سن
قارداشیم هاردا هاشیم؟
هانسی داشین، باشیناباش، قویدو اوجالدی
هانسی کوشنده اوخون، داغ دوداغین اوپدو اوزاندی
هانسی داغین سینه سین نن، سود امیب یوخلادی قالدی
گئلمه دی، یاتدی، اویاندی؟
گوزلریم یولدا قارالدی
نه نه مین عمری قوجالدی
هاردادی یاستی کورکلی، نه نه مین قورقوشوم اوغلو
هاردادی گوجلو، بیلکلی، دمیرل سانلی کوراوغلو
هاردادی دال دالا یاتمیش، دایاغی داغ کیمین اوغلو
هاردادی روح الله هین صولتلی حیدر اوغلو
بابا مین شانلی بیگ اوغلو
او دومان داغلارا باخ، سانکی چالیر سازی کوراوغلو
اگمه دی ظالمه باش، داغلار ایچینده قاچاق اولدو
او قارانلیق گئجه لرده، یئنه اولدوز یاناق اولدو
مرد و مردانه چالیشدا ظفر اولدو
دلی لر الده قیلیج همسفر اولدو
او دومان داغلار ایچینده، دلی اوغلان نه گئزیر سن
دلی جیران سایاقی، داغلار ایچینده نه گئدیرسن
تیربارین نعره سی ایله نه کئسیرسن، نه پیچیرسن
دشمنی قانه بلیر سن
هامینی حیران ادیرسن
تیربارین نعره سی داغلار دا دولاندی، دولاق اولدو
داغ دا سس وئردی سسه، بو سسه داغلار دایاق اولدو
قایالار هر بیری بیر یاندا، گوز اولدو، قولاق اولدو
بو چالیشدا نه لر اولدو؟
باشدا یاتمیش دلی لر، دال دالا وئردی اویاق اولدو
اجنبی لر آیاقی اولکده سیندی، چولاق اولدو
بعثی لر اولدو، قیریلدی، قالاق اولدو
ظالیمین چوندو چاناقی، گونو سولدو
تایاسی یاندی کول اولدو
قورو اوخلار سو کیمی قانینی ایچدی
قورقوشوم گوله لری، قلبینی دئشدی
دمیرل ترکشی ده، جانینی پیچدی
اوراق اولدو، گولو پیچدی
گول ایچینده، اونو سئچدی
باشی قویدو یئره او سرو روان، توپراقا یاتدی
توپراق آلدی باشینا، قاینادی یئردن گویه چاتدی
گویده باخدی یئره تا عرش اعلی ملکینه قاخدی
ده ده مین شانلی بیگ اوغلو گوزون آشدی:
باشی قالدیردی ملک لرله پیچیلداشدی، گول آچدی
یایلان گول لر ایچینده یایلیب، چشمه لر آخدی
من یازاندا بو بوغولموش گوزومون، یاشینه باخدی
دلی پروانه کیمی عشق و وفا شمعینه یاندی
شمع بزم عرفا جمعینه یاندی
او شه کرببلا عشقینه یاندی
او شه کرببلا عشقینه یاندی
20/7/1377
تصاویر شهید هاشم رضوی
شهید هاشم رضوی
شهید هاشم رضوی
شهید هاشم رضوی
شهید هاشم رضوی
شهید هاشم رضوی